Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Balatoni bringázás, csak óvatosan!

A Balaton 2002-ben vált teljesen körbebiciklizhetővé. A hossza 201,9 km, ebből 95,1 km az önálló kerékpárút. A „bringaturizmus” annak ellenére virágzik, hogy több helyen az utak állapota nem éppen tökéletes. (A múltheti vihar miatt pedig biztos lett nem jobb.) Azonban nem csak a bicikli utakkal van probléma, a jelzőtáblák állapota is hagy némi kívánnivalót maga után.

Egyik kedves térfigyelőnk küldött be jó néhány problémát a Balaton déli partja mentéről. Aki arra adná a fejét, hogy egy bringatúrára menjen, mindenképp legyen körültekintő és óvatos, ugyanis bármikor ehhez hasonló problémákkal futhat össze az ember, ha a Balaton mentén biciklizik.

A Balatoni kerékpárút Fonyód-Balatonboglár közötti, Erzsébet tábor előtt vezető szakaszán hol rengeteg kátyú van, hol pedig tömérdek elszáradt növényi maradvány vagy száraz toboz, melyek igen könnyen defektet tudnak okozni a kerékpárok abroncsaiban.

Az előbbi problémához közel a Balatoni kerékpárút kezdetét/végét és az elsőbbségi viszonyokat jelző táblák nem láthatóak, mert növényzet borítja őket.

Mi, a Térfigyelők azon vagyunk, hogy a fenti hibákat továbbítsuk a megfelelő hatóságoknak, hogy azok megoldhassák őket minél előbb. Amennyiben ha te is belefutnál ehhez hasonló hibákba, nyugodtan menj fel a terfigyelok.hu-ra, és jelezd nekünk a problémát. 

0 Tovább

Több millió magyar ellensége újra támad

Magyarország támadás alatt áll, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy csapataink nyerésre állnak. Akármilyen eszközöket is vetünk be ellenségünk ellen, mégis úgy tűnik, az főnixmadérként évről évre újból kikelve többszázezer magyar életét keseríti meg.

Hazánk két szempontból is veszélyezett a parlagfű elleni harcban: egyrészt a kutatások szerint lassan minden második magyar szenved allergiától, másrészt egész Európában nálunk a legnagyobb a parlagfű-szennyezettség. Igen, valódi parlagfű nagyhatalom lennénk.

 Ennek a problémának a kezelésére találtuk ki a térfigyelők honlap azon funkcióját, amellyel egyértelműen jelezhetők a megtalált parlagfűtáblák, gondozatlan, parlagfűvel szennyezett területek. Amennyiben te is láttál parlagfűvel szennyezett területet, nincs más dolgod, mint bejelenteni a pontos helyét, hogy értesíthessük a megfelelő hatóságokat, így pedig elkezdődhet a gyomnövény kiirtása!

Magyarországon többszázezren szenvednek a parlagfűtől, épp ezért rendkívül fontos a folyamatos irtásuk. A gyomnövény az enyhén savanyú, homokos vályogtalajt kedveli, de más területen is megél. Leggyakrabban utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, nem megfelelően gyomirtott és bolygatott földeken fordul elő.  

Sokszor nehéz kinyomozni, hogy a föld épp kihez tartozik, hol is kellene bejelenteni a parlagfűszennyezett területet. Éppen ezért találtuk ki a térfigyelők honlap azon funkcióját, amellyel jelezhetők a megtalált parlagfűtáblák, gondozatlan, parlagfűvel szennyezett területek.

A parlagfű egy roppant agresszívan terjeszkedő, az őshonos növényeket kiszorító kártékony gyom, amelynek a virágpora súlyos allergiát okoz. A parlagfű pollenje a légutakon keresztül jut kapcsolatba szervezetünkkel, ennek megfelelően az általa okozott allergia elsősorban szénanáthás és asztmás tüneteket okoz, mint például az orrviszketés, szájpadviszketés, tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés. Az asztma tünetei lehetnek a köhögés, fulladás, nehéz légzés, elsősorban az éjszakai, hajnali órákban.

Mivel a parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért ha nekik kérdésük van a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban, forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, akik szakértelmükkel segíteni fogják a földhasználókat a parlagfű elleni védekezés során a leghatékonyabb, és legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.

Mindenki másnak pedig ajánljuk honlapunkatahová feltöltheti a pontos hely megjelölésével, ha látott parlagfűvel szennyezett területet. Ezzel reméljük, hatékonyabbá tehetjük a gyomnövény elleni küzdelmet, megkönnyítve ezzel többmillió allergiás honfitársunk életét.

Küldjetek be ti is a lakókörnyezetetekben található problémákat! Mi pedig értesítjük a megfelelő hatóságokat!
terfigyelok.hu
A Facebook oldalunkat pedig itt találhatjátok!

0 Tovább

Vámosszabadiban muskátli nő a kátyúban! 

Egyik kedves térfigyelőnk Vámosszabadiban talált méretes egy kátyút, és egyedi módon igyekezett megoldani a problémát. Ahogy üzente nekünk:

„A gödör is csak addig ronda,amíg meg nem találjuk a funkcióját”.

Erről a problémáról részleteket itt találhatsz: terfigyelok.hu

Bár ötletes, de azért lássuk be, ez csak részmegoldás. Jó hír, hogy már bekerült az ügy a rendszerünkbe, így rajta vagyunk azon, hogy rendesen megoldódjon! Jelenleg a helyi polgármesteri hivatal válaszára várunk. Reméljük, hogy a hatóságok partnerek lesznek, és intézkedni is fognak, hogy helyrehozzák az évek óta elhanyagolt útszakaszt.

Küldjetek be ti is a lakókörnyezetetekben található problémákat! Mi pedig értesítjük a megfelelő hatóságokat!
terfigyelok.hu
A Facebook oldalunkat pedig itt találhatjátok!

0 Tovább

Győrött olyasmi történt, ami még minket is meglepett

Külön öröm a térfigyelők számára, hogy már nem csak a fővárosból, hanem Győrből is érkezik bejelentés hozzánk. Egyik kedves térfigyelőnk jelentette ugyanis, hogy egy elferdült csatornafedél már balesetet is okozott. Mi a szokásos módon felvettük a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, ezután azonban olyasmi történt, ami korántsem mindennapos kis hazánkban!

Nem csupán annyi történt, hogy az ottani víziközmű szolgáltató a szokásosnál sokkal könnyebben fel tudtuk venni a kapcsolatot, sőt partnerek voltak a lakossági bejelentések továbbításában. A győri Pannon-Víz Zrt. ugyanis villámgyorsan ki is javította a hibákat, majd vissza is jeleztek nekünk a fejleményekről!

Hogy kik vagyunk mi? Mi vagyunk a Térfigyelők, egy non-profit alapítvány ötlete nyomán álltunk össze azért, hogy közösségi alapon megszépítsük a magyar városainkat- és falvainkat. Meggyőződésünk, hogy lakókörnyezetünk fejlesztésével, elhanyagolt köztereink helyreállításával nem csupán a köztér egy szegletét javíthatjuk meg, állíthatjuk helyre. Úgy hisszük, hogy a parki padok kijavításával, a dühítő kátyúk betömésével, a buszmegállótáblákat elcsúfító tagek leszedésével, az allergiások életét megkeserítő parlagfű eltüntetésével, vagy az illegális szeméthegyek eltávolításával párhuzamosan a helyi lakosok közérzete is javulni fog.

Az állampolgárok aktív részvételére építő projektünk mindenki számára közösségi élménnyé teszi köztereink helyreállításának folyamatát, a hatóságoknak pedig könnyebbséget és rendszerezettséget jelent a bejelentések kezelésében. További részleteket a Térfigyelőkről itt olvashatsz. A Facebook oldalunkat pedig itt találhatod.

Íme a két bejelentés, amelyet mi továbbítottunk a Pannon-Víz Zrt.-nek:

A Mónus Illés utca és Nagy Imre út kereszteződésében elferdült egy csatornafedél, amely még balesetet is okozott.

http://img.reblog.hu/blogs/22615/unnamed-3d176.jpg?w=640A Hársfa utcai posta előtt egy pedig egy víznyelőrács süllyedt meg és billent be.

Külön öröm számunkra, hogy miután gyorsan utánajártak a bejelentéseinknek, még meg is köszönték nekünk, hogy segítettünk a probléma elhárításában.

Reméljük, a jövőben egyre gyakrabban fogunk tudni beszámolni az ehhez hasonló pozitív példákról! Addig is regisztráljatok, küldjétek be környezetetek problémáit oldalunkra, legyetek ti is aktív Térfigyelők

Tűnjön fel, tüntesd el! 

Küldjetek be ti is a lakókörnyezetetekben található problémákat! Mi pedig értesítjük a megfelelő hatóságokat!
terfigyelok.hu
A Facebook oldalunkat pedig itt találhatjátok!

0 Tovább

Ide-oda pingpongoznak a Térfigyelőkkel a „lex Margitsziget” miatt

Egy műemlékvédő vénákkal rendelkező olvasónk küldte be az alábbi problémát, hogy továbbítsuk az illetékeseknek. A képen található építmény nem más, mint a margitszigeti Ferences-kolostor, amelyet csúnyán összegraffitiztek.  Az eset „pikantériája” az, hogy jelenleg nem lehet tudni, hogy melyik hatóságot is kéne értesíteni az ügy megoldásának az érdekében.​​​​

Hogy kik vagyunk mi? Mi vagyunk a terfigyelok.hu, egy non-profit alapon működő közösségi város- és faluszépítő oldal, amelynek célja, hogy szebbé, és élhetőbbé tegye a közvetlen lakókörnyezetünket. A feladatunk, hogy a helyi lakosság által küldött bejelentéseket továbbítsuk az illetékes szerveknek, hogy az adott problémát megoldhassák. További részletekek a Térfigyelőkről itt olvashatsz. A Facebook oldalunkat pedig itt találhatjátok.

A beküldött problémáról részleteket itt találhatsz: terfigyelok.hu

Még 2013 nyarán az országgyűlés megszavazott egy olyan törvény, aminek köszönthetően létrejött egy sajátos jogállású területi egység a fővároson belül: az egyik kerülethez sem tartozó, közvetlen fővárosi irányítás alatt álló Margitsziget. A csak „lex Margitsziget”-nek nevezett törvény következtében jelenleg igencsak nehéz eldönteni, hogyha történik valami a szigeten, akkor a fővárosi, vagy a XIII. kerületi hatóságokat kéne értesíteni. (ugyanis 2013 előtt a Margitsziget a XIII. kerület alá tartozott).

A Térfigyelőknek beigazolódott az előzetes félelmük, hogy épp a „lex Margitsziget” miatt elég bonyolult lesz az olvasónk által beküldött probléma megoldása. A Fővárosi Közterület-felügyelethez tartozó Fővárosi Ügyeleti és Információs Központ (FÜIK) honlapja leírja, hogy többek között milyen esetekben kell őket értesíteni, most a beküldött probléma miatti releváns részből idéznénk: 

„A közös együttműködés fontos eleme a közterületek rendezettsége, amelyet megbontanak a főváros arculatát elcsúfító tárgyak, történések (egy törött pad, egy kiégett közterületi lámpa vagy egyzavaró falfirka). Ezeknek, a problémáknak a megoldása, mindannyiunk közös érdeke, ezért a FÜIK munkatársai minden olyan bejelentést várnak, amely alapján a nem kívánatos közterületi állapot helyre állítható.

Munkatársunk fel is hívta a honlapjukon szereplő telefonszámot ( 06-1-301-7500), ott azonban csak annyit tudtak segíteni, hogy adtak két másikat telefonos elérhetőséget. Ezek után megpróbálkoztunk az újonnan kapott telefonszámokkal is, fel is vették őket, de mind két helyről azt mondták, hogy a FÜIK számát kell hívni, merthogy a probléma a Margitszigeten van, nem pedig a XIII. kerületben. Mindent összevetve ide-oda ping-pongoztatták a bejelentést, azzal a hivatkozással, hogy nem az ő hatáskörűkbe tartózik a probléma. 

A jövő héten email-lekkel fogunk próbálkozni, hátha az hatásosabb lesz, illetve reméljük, hogy fény fog derülni, hogyha valami történik a Margitszigeten (például összegraffitiznek egy műemléket) akkor kiket is kéne értesíteni. Jelenleg sajnos úgy tűnik, hogy a problémaelhárítás helyett csak az egymásra mutogatás működik.

Küldjetek be ti is a lakókörnyezetetekben található problémákat! Mi pedig értesítjük a megfelelő hatóságokat!
terfigyelok.hu

A Facebook oldalunkat pedig itt találhatjátok!

0 Tovább

Térfigyelők

blogavatar

Mi vagyunk a Térfigyelők! Egy közösségi város- és faluszépítő oldal. Célunk, hogy szebbé, és élhetőbbé tegyük a közvetlen lakókörnyezetünket. Tarts velünk!

Facebook

Utolsó kommentek