Egy műemlékvédő vénákkal rendelkező olvasónk küldte be az alábbi problémát, hogy továbbítsuk az illetékeseknek. A képen található építmény nem más, mint a margitszigeti Ferences-kolostor, amelyet csúnyán összegraffitiztek.  Az eset „pikantériája” az, hogy jelenleg nem lehet tudni, hogy melyik hatóságot is kéne értesíteni az ügy megoldásának az érdekében.​​​​

Hogy kik vagyunk mi? Mi vagyunk a terfigyelok.hu, egy non-profit alapon működő közösségi város- és faluszépítő oldal, amelynek célja, hogy szebbé, és élhetőbbé tegye a közvetlen lakókörnyezetünket. A feladatunk, hogy a helyi lakosság által küldött bejelentéseket továbbítsuk az illetékes szerveknek, hogy az adott problémát megoldhassák. További részletekek a Térfigyelőkről itt olvashatsz. A Facebook oldalunkat pedig itt találhatjátok.

A beküldött problémáról részleteket itt találhatsz: terfigyelok.hu

Még 2013 nyarán az országgyűlés megszavazott egy olyan törvény, aminek köszönthetően létrejött egy sajátos jogállású területi egység a fővároson belül: az egyik kerülethez sem tartozó, közvetlen fővárosi irányítás alatt álló Margitsziget. A csak „lex Margitsziget”-nek nevezett törvény következtében jelenleg igencsak nehéz eldönteni, hogyha történik valami a szigeten, akkor a fővárosi, vagy a XIII. kerületi hatóságokat kéne értesíteni. (ugyanis 2013 előtt a Margitsziget a XIII. kerület alá tartozott).

A Térfigyelőknek beigazolódott az előzetes félelmük, hogy épp a „lex Margitsziget” miatt elég bonyolult lesz az olvasónk által beküldött probléma megoldása. A Fővárosi Közterület-felügyelethez tartozó Fővárosi Ügyeleti és Információs Központ (FÜIK) honlapja leírja, hogy többek között milyen esetekben kell őket értesíteni, most a beküldött probléma miatti releváns részből idéznénk: 

„A közös együttműködés fontos eleme a közterületek rendezettsége, amelyet megbontanak a főváros arculatát elcsúfító tárgyak, történések (egy törött pad, egy kiégett közterületi lámpa vagy egyzavaró falfirka). Ezeknek, a problémáknak a megoldása, mindannyiunk közös érdeke, ezért a FÜIK munkatársai minden olyan bejelentést várnak, amely alapján a nem kívánatos közterületi állapot helyre állítható.

Munkatársunk fel is hívta a honlapjukon szereplő telefonszámot ( 06-1-301-7500), ott azonban csak annyit tudtak segíteni, hogy adtak két másikat telefonos elérhetőséget. Ezek után megpróbálkoztunk az újonnan kapott telefonszámokkal is, fel is vették őket, de mind két helyről azt mondták, hogy a FÜIK számát kell hívni, merthogy a probléma a Margitszigeten van, nem pedig a XIII. kerületben. Mindent összevetve ide-oda ping-pongoztatták a bejelentést, azzal a hivatkozással, hogy nem az ő hatáskörűkbe tartózik a probléma. 

A jövő héten email-lekkel fogunk próbálkozni, hátha az hatásosabb lesz, illetve reméljük, hogy fény fog derülni, hogyha valami történik a Margitszigeten (például összegraffitiznek egy műemléket) akkor kiket is kéne értesíteni. Jelenleg sajnos úgy tűnik, hogy a problémaelhárítás helyett csak az egymásra mutogatás működik.

Küldjetek be ti is a lakókörnyezetetekben található problémákat! Mi pedig értesítjük a megfelelő hatóságokat!
terfigyelok.hu

A Facebook oldalunkat pedig itt találhatjátok!