A Térfigyelők küldetése, hogy közös tereinket a Ti segítségetekkel kipofozzuk, szebbé, élhetőbbé tegyük. Aki már használta a hibabejelentő oldalunkat, a http://terfigyelok.hu-t, valószínűleg megtalálta a kategóriákat. 

Ezek a bejelentett problémák átláthatóságában és osztályozásában segítenek nekünk. Az egyik ilyen kategória 'Graffiti' néven fut, fontos azonban tisztázni, hogy mit értünk ez alatt, hiszen ez a “műfaj” rendkívül szerteágazó.

Ez például a véleményünk szerint művészet: a világhírű street art ikon, Banksy a társadalomkritikus üzeneteit ilyenfajta gerillafalfestményeken fejezi ki.

Vannak, akik mintegy megjelölve területüket, otthagyják kézjegyüket közös tereinken: járművökön, megállókban, házak homlokzatán. Előfordul, hogy az ilyen tageket kifejezetten zavaró helyre teszik – letakarva egy-egy hasznos információt egy táblán, elrondítva egy frissen festett házfalat. Mi például erről gondoljuk, hogy rongálás kategóriába esik:

Vannak azonban, akik művészi szinten űzik a “falfirkászást”, ilyeneket láthatunk például a szentendrei HÉV ablakán kinézve a Filatorigátnál.

Ellentmondásos kategória ez, arról pedig, hogy milyen jellegű problémák tartoznak ide, hosszas esztétikai eszmecserét lehetne folytatni. Mindenesetre Budapesten is gomba mód szaporodnak a jó példák. Olyan falfestmények, graffitik ezek, melyek az arra járók arcára mosolyt csalnak, melyektől színesebbek lesznek a hétköznapok.

A legjobb budapesti falfestményeket itt találhatjátok egy térképen.

Amennyiben ha belefutnál egy csúnya, egyáltalán nem művészi graffitibe, nyugodtan menj fel a http://terfigyelok.hu -ra, és jelezd nekünk a problémát! Az oldal mobiltelefonról is működik! Tűnjön fel, tüntesd el!