A hatályos KRESZ-előírások szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy adott esetben a gyalogos részére elsőbbségadási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni. De mi van akkor, ha kopott a felfestés?

Autóból alig lehet észrevenni egy lekopott zebrát, ezzel szemben egy foszforeszkálóan fehér zebra szinte fizikai akadályként tornyosul elénk, kényszeríti az autóst, hogy megálljon, elsőbbséget adjon. Sok helyen azonban csak a kopott zebrával kell beérni, ami azonban rendkívül balesetveszélyes lehet. Több helyről is érkezett hozzánk bejelentés kopott, esetleg egyáltalán nem látható zebrák ügyében.

Fonyódon például  a 7-es főút (Ady Endre utca) és Blaha Lujza utca találkozásánál hiányzik az Állj! Elsőbbségadás kötelező! útburkolati jelzés. Hiányzik továbbá az úton való biztonságos gyalogos átkelést lehetővé tevő kijelölt gyalogátkelőhely, azaz a zebra is.

A Rendőrség egyik főhadnagya egy másik ügy azt közölte, hogy a gyalogos-átkelőhely akkor gyalogos-átkelőhely, ha azt a felfestés mellett tábla is jelzi. Ha nincs tábla, nincs zebra – elviekben ez a szabály. Attól még reméljük, hogy sikerül minél több kopott zebrát "megjavítanunk" a biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében!

Amennyiben ha te is belefutnál a fenti kopott zebrához hasonló hibába, nyugodtan menj fel a terfigyelok.hu-ra, és jelezd nekünk a problémát.